
Milanossa raotettiin kasvualustaikkunaa tulevaisuuteen

Milanossa järjestettiin kesäkuun 2019 lopulla kansainvälinen kasvualustasymposium, Susgro 2019. Tilaisuuden järjestivät ISHS (Kansainvälinen puutarhatieteen seura) yhteistyössä IPS:n (Kansainvälinen suoyhdistys) kanssa. Tapahtumaan osallistui 180 kasvualusta-asiantuntijaa kaikkialta maailmasta kaikista maanosista. En muista, että koskaan ISHS:n järjestämään kasvualustasymposiumiin olisi tullut osanottajia näin laajasti, vaikka olen itse osallistunut vastaavaan tilaisuuteen yli kymmenen kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 1981 Ranskassa. Näitä tapahtumiahan järjestetään joka toinen vuosi eri puolilla maailmaa, pääasiassa Euroopassa.
Milanon symposium järjestettiin kaupungin keskustassa, yliopiston päärakennuksessa. Tapahtumapaikalta oli vain kivenheiton matka kaupungin kuuluisimman nähtävyyden, Milanon tuomiokirkon edustalle. Kahtena iltana järjestettiin kaupunkikävely mielenkiintoisiin kohteisiin, joissa sai tutustua niin vanhaan kuin uuteenkin arkkitehtuuriin ja vertikaalisiin metsiin, talojen seinille rakennettuihin pikkupuutarhoihin.

Kasvualustatutkimuksen ja -tuotekehityksen antia
Osanottajat olivat yliopistojen ja tutkimuslaitosten edustajia sekä kasvualustateollisuuden ja puutarhatuotannon asiantuntijoita. Tieteellinen anti koostui esitelmistä ja postereista. Tärkeässä asemassa oli tietysti osanottajien keskinäinen tiedonvaihto ja keskiviikkopäivän ekskursiot. Esitelmät ja posterit oli jaettu eri sessioihin, joissa käsiteltiin hyvin laajasti erilaisia kasvualustamateriaaleja, niiden ominaisuuksia ja analysointia. Lisäksi aiheina olivat muun muassa uudet kasvualustat, uudet kasvatusmenetelmät ja kasvualustamarkkinoiden kehitysnäkymät sekä tietenkin kasvualustatuotannon ja -käytön ympäristövaikutukset. Tällä hetkellä turve on ylivoimaisesti eniten käytetty kasvualusta-aines puutarhatuotannossa. Muita merkittäviä materiaaleja ovat kookoskuitu ja -kuorirouhe, puun kuori, puukuitu, perliitti ja muut vulkaaniset materiaalit, kivivilla ja varsinkin harrastajatuotteissa käytettävä komposti.
Erityistä huomiota kohdistettiin tiettyihin kasvualusta-aineksiin. Näitä olivat komposti, puukuitu ja biohiili.
Erityistä huomiota kohdistettiin tiettyihin kasvualusta-aineksiin. Näitä olivat komposti, puukuitu ja biohiili. Kompostien käyttöä kasvualustoissa on tutkittu ja kehitetty jo kymmeniä vuosia. Tutkimuksissa on usein saatu hyviä tuloksia ja komposteilla on hyvä ympäristöstatus, mutta kompostien käyttö ammattiviljelyssä ei ole saavuttanut merkittävää asemaa. Syitä siihen on varmasti monia, mutta mielestäni kompostien laadun vaihtelu on suurin jarruttava tekijä.
IPS:n presidentti, Gerald Schmilewski esitti tiivistetyn kuvan niistä tekijöistä, jotka vaikuttavat kasvualustatuotteen menestykseen. Ne voidaan jakaa neljään kategoriaan: 1. Kasvualustan ominaisuudet, 2. Taloudelliset tekijät, 3. Sosiaaliset tekijät ja 4. Ympäristövaikutukset. Kasvualustan ominaisuudet vaikuttavat suoraan kasvien menestymiseen ja kasvuun, mutta hyvin tärkeä tekijä on laadun tasaisuus toimituserästä toiseen. Taloudellisissa tekijöissä hyvin keskeisiä asioita ovat saatavuus ja hinta. Vaikka kaikki muut tekijät ja ominaisuudet olisivat tasapainossa, mutta saatavuudessa on rajoitteita, ei tällainen kasvualustamateriaali voi koskaan menestyä laajemmin. Ympäristö- ja ilmastovaikutuksilla on nykyään entistä suurempi painoarvo. Suuren hiilijalanjäljen omaavan ja ympäristöä raskaasti kuormittavan aineksen on vaikea menestyä kansainvälisillä kasvualustamarkkinoilla.

Puukuitutuotteilla näyttäisi olevan varsin hyvät menestymisen mahdollisuudet. Puukuitua kasvualustoissa on tutkittu jo vuosikymmeniä. Puukuidun perusongelma on ollut sen ailahteleva hajoamisprosessi, joka sitoo typpeä ja rassaa kasvien ravinnetaloutta. Amerikkalaisen Brian Jacksonin (Pohjois-Carolinan yliopisto) mukaan läpimurto puukuidun käytössä tapahtui vuonna 2005. Kehittynyt tuotantotekniikka saa aikaan puuaineksen kuumenemisen sopivasti ja tämä stabiloi massaa niin, ettei sen käyttö aiheuta ravinnehäiriöitä kasvualustassa.
Biohiili oli esillä monissa esitelmissä ja postereissa. Eloperäisistä aineksista pyrolyysitekniikalla valmistettava biohiili on ominaisuuksiltaan mielenkiintoinen kasvualusta-aines. Se on huokoinen, ravinteita pidättävä ja rakenteeltaan kestävä aines. Mutta sen saatavuus, laadun tasaisuus ja hinta rajoittavat sen laajamittaista käyttöä. Tulevaisuus näyttää, miten sen käyttö kehittyy.
Ikkuna tulevaisuuteen
Symposiumin annissa omalla kohdallani helmeksi muodostui sessio, jonka aiheena oli kasvualustateollisuuden nykytila ja näkymät tulevaisuuteen. Siinä käsiteltiin Italian ja Kiinan kasvualustamarkkinoita, puukuidun käyttöä ja esitettiin hyvin perusteltu ennuste maailman kasvualustatuotteiden käytöstä kymmenien vuosien päähän. Italia on Euroopan johtavia puutarhatuotannon maita. Siellä kasvualustojen käyttö on yli 4 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Turpeen osuus ammattiviljelyssä on yli 80 prosenttia.
Esitelmä Kiinan kasvualustojen käytön kehityksestä ja tulevaisuuden näkymistä oli suorastaan järisyttävä. Kiinan talouden kehitys viime vuosina on ollut erittäin voimakasta. Se on vetänyt nousuun myös puutarhatuotannon ja kasvualustojen käytön. Professori Xianmin Mengin mukaan kehitys jatkuu voimakkaana myös tulevina vuosina ja kasvualustojen käyttö tulee olemaan kymmeniä miljoonia kuutiometrejä vuodessa. Turpeella, joka tähän asti on tuotu pääasiassa Baltiasta, tulee olemaan keskeinen rooli myös tulevaisuudessa. Brian Jackson kertoi puukuidun kehityksestä ja nykyisestä käytöstä. Hän ennusti puukuidun käytölle positiivista kehitystä kansainvälisessä kasvualustakaupassa.
Mielestäni tapahtuman mielenkiintoisin esitelmä oli hollantilaisen Chris Blokin (Wageningenin yliopisto) esitelmä kasvualusta-ainesten nykyisestä käytöstä ja tulevaisuuden kehityksestä aina vuoteen 2050 saakka. Näkemys perustuu laajasti taloudellisen, sosiaalisen ja teknisen kehityksen arvioihin. Esitelmän mukaan kasvualustojen käyttö tulee kasvamaan tulevina vuosikymmeninä erittäin paljon. Turpeella on edelleen iso rooli tuossa kehityksessä.
Genhua Niu Teksasin yliopistosta esitti näkemyksen puutarhatuotannon kehityksestä tulevaisuudessa urbaanissa ympäristössä. Hänen mukaansa kasvisten tuotanto siirtyy avomaalta ja maaseudulta kaupunkeihin, kuluttajien välittömään läheisyyteen. Kasvatus tapahtuu valotetuissa huoneissa, vertikaalisessa järjestelmässä, jossa käytetään vesiviljelyn kasvualustoja.
Vain parissa esitelmässä kuulin sanat sammal ja sammalen viljely.
Mielenkiintoista Milanossa oli seurata, mitä tapahtumassa sammalesta sanotaan. Voisin tiivistää sanomalla, että pari sanaa. Vain parissa esitelmässä kuulin sanat sammal ja sammalen viljely. Olin yllättynyt aiheen vähäisestä käsittelystä. Tässä on SAUMAA!
Kyllä kannatti osallistua Milanon symposiumiin. Seuraava vastaava tapahtuma järjestetään vuonna 2021 Gentissä, Belgiassa. Suosittelen!