
Turve tärkein kasvualustamateriaali

Ammattimaisessa viljelyssä muiden kasvualustamateriaalien kuin turpeen osuus on edelleen vähäinen tuoreen julkaisun mukaan https://www.actahort.org/books/1168/1168_12.htm .
Turvetta täydentävät ja joiltakin osin myös korvaavat orgaaniset kasvualustamateriaalit näyttävät kasvattaneen osuuttaan muutamissa maissa, mutta kokonaisuutena vain vähän. Turve on säilyttänyt asemansa pääasiallisena kasvualustamateriaalina niin EU:ssa kuin sen ulkopuolisissakin maissa. Nk. "peat free -tuotteita" myydään enimmäkseen kuluttajille.
EU:n alueella tuotettiin kaupallisia kasvualustoja noin 34,5 miljoonaa kuutiometriä (EN 12580 standardin mukaisesti), josta turvetta oli noin 75 % (26 miljoonaa kuutiometriä), orgaanisia materiaaleja (esim. kookos-ja riisikuituja) vajaat 11%, komposteja noin 8% ja mineraalipohjaisia noin 6%.
Suurin kasvualustojen tuottajamaa EU:ssa on Saksa reilulla 8 miljoonan kuutiometrin tuotannollaan. Toiseksi suurin tuottajamaa Hollanti jää tästä noin puoleen ja seuraavat Italia ja Ranska hengittävät niskaan ennen Englantia. On kuitenkin huomattava, että Hollantiin tuodaan paljon kasvualustamateriaaleja ja käytetään suoraan lasinalaisviljelyssä mm.
maanparannusaineina ilman, että ne tilastoituvat kaupallisiksi tuotteiksi.
Aiempiin selvityksiin 2001 ja 2005 verrattuna nähdään vaalean rahkaturpeen (H1 - H5) osuuden väheneminen ja korvautuminen maatuneemmilla turvelaaduilla (H6 - H10). Kehitys heijastelee turvetuotantoalueiden ikääntymistä ja uusien alueiden saannin vaikeutumista kaikissa merkittävimmissä tuottajamaissa Kanadaa lukuun ottamatta. Vaalean, hyvälaatuisen kasvuturpeen tuotantoresursseja tarvittaisiin myös EU:n alueella lisää jo 2020-luvulla - sitä korvaavista tuotteista huolimatta.
Hannu Salo